“Johanna”

Deltagare 1 vi kallar henne ”Johanna”

Beskrivning

En drygt 20 årig tjej med aspergers syndrom, hon har haft diagnosen sedan 10 års åldern.

Johanna hade en mycket svår skolgång, med mobbing och ett utanförskap, där både själförtroendet och självkänslan påverkades negativt vilket gör att hon mår mycket dåligt i dag. Hon får panik i stora folksamlingar och när hon av någon anledning inte har någon som helst kol på tid, människor, krav eller liknadel. Men en fantastiskt rolig och sprallig tjej när och är i balans.

Hennes största intresse är djur och då främst hundar och har två stycken hemma. Djur känns tryggt, säger hon.

Behov utifrån johanna

  • ·       Har ett kort och ojämnt minne.
  • ·       Att ha koll på läget är mycket viktigt för Johanna.
  • ·       Behov av att skärma av sig när det blir förmycket intryck.

För Johanna har det varit otroligt bra att hela tiden ha med almanackan- när hon lärde sig att använda almanackan och att skriva in och bli påmind dvs att almanackan påminner Johanna om möte om läkartider osv. det tar sin tid innan Johanna kunde lita på att kalendern gjorde som den lovar. Men när Johanna litade så var hon mycket lugnare.

Behovet av att skärma av sig kände Johanna ofta och hon hade speciella spellistor som var anpassade för det tillståndet hon ville ha. Dvs en spellista med lugnade låtar osv. Johanna menade att ibland när det blev mycket ljud som hon inte hade kontroll över, hon kallade sina spellistorför ”styrda ljud” där hon stängde ut all andra ljud och lyfte det ”styrda”.

Johanna fastnade ofta på datorn och kunde inte förmå sig att sluta vilket medförd sömnproblem osv och hon började använda timer vilket gjorde att hon viste när hon borde sluta och ställde in timern innan hon började. Sedan peep den när tiden för att sluta var inne. Till en börja hade hon ipaden stående nära men då stängde hon av den i bara farten, så då ställde hon ipaden vid sängen att hon var tvungen att gå upp för att stänga av. Det gjorde att hon bröt det som hon kallar ”helt borta i tiden” vilket påverkade hennes sömn mycket positivt.